Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Nawigacja Nawigacja

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Wyniki sortowane według etykiety: innowacje

Lista artykułów

Kodowanie z UJ zmienia świat

09.01.2017
Żyjemy w erze informacji – błyskawicznie podróżującej po całym świecie, przetwarzanej przez nasze komputery i smartfony. Jest ona zwykle poddana kompresji, co wielokrotnie obniża koszt jej przechowywania i przesyłania.
więcej o Kodowanie z UJ zmienia świat

Nowa technologia rozpoznawania autyzmu

13.09.2016
Za pomocą tabletu, z 93 proc. trafnością, można zidentyfikować symptomy autyzmu. Wskazują na to badania Anny Anzulewicz z Instytutu Psychologii UJ i jej współpracowników. Wyniki ich analiz opublikowało czasopismo Scientific Reports.
więcej o Nowa technologia rozpoznawania autyzmu

Heparyna i zagadki krzepnięcia krwi [infografika]

23.01.2016
O odkryciach uniwersyteckich chemików związanych z heparyną, jedną z podstawowych, stosowanych w medycynie, substancji zapobiegających krzepnięciu krwi i problemach związanych z jej późniejszym usuwaniem rozmawiamy z prof. Krzysztofem Szczubiałką.
więcej o Heparyna i zagadki krzepnięcia krwi [infografika]

Abonament na polszczyznę

22.09.2015
Rozmowa z dr Arturem Czesakiem, jednym z pomysłodawców portalu dobryslownik.pl i pracownikiem Katedry do Badań nad Przekładem i Komunikacją Międzykulturową UJ
więcej o Abonament na polszczyznę

Wiadomości TVP: doniosły wynalazek mikrobiologów z UJ

06.07.2015
Wiadomości TVP z 5. lipca informują o ważnych badaniach mikrobiologów z UJ. Dzięki ich pracy diagnozowanie sepsy może być skuteczniejsze.
więcej o Wiadomości TVP: doniosły wynalazek mikrobiologów z UJ

W Radio Kraków o innowacyjnej metodzie z UJ CM

01.07.2015
Badacze z Katedry Mikrobiologii Wydziału Lekarskiego UJ CM opracowali nowatorską metodę wykrywania bakterii i grzybów we krwi.
więcej o W Radio Kraków o innowacyjnej metodzie z UJ CM

Drożdże ekstremalnie odporne

22.06.2015
Ulepszone drożdże opracowali naukowcy z Zespołu Genetyki Ewolucyjnej UJ. Będzie je można wykorzystać do produkcji probiotyków i kosmetyków.
więcej o Drożdże ekstremalnie odporne

Centrum nauki dla każdego

27.04.2015
Sukces Centrum Nauki Kopernik zainspirował do myślenia o otwarciu podobnych ośrodków w Polsce regionalnej. Czy temu zapałowi towarzyszy dyskusja, z której zrodzą się kształty nowych inwestycji?
więcej o Centrum nauki dla każdego