Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Popularyzacja wiedzy

Popularyzacja wiedzy

Jeśli interesują Cię najważniejsze dokonania naukowe, ale odstrasza np. skomplikowany język - przyjdź na spotkanie, przeczytaj artykuły. A może sam chciałbyś popularyzować wiedzę? Z nami dowiesz się, jak zacząć!

Nasze flagowe inicjatywy:

- Cafe Nauka - spotkania z nauką i naukowcami w kawiarnianej atmosferze,

- 1pytanie - pytanie do naukowca i odpowiedź oparta o naukowe ustalenia,

- Szkoła Promocji Nauki - warsztaty pokazujące, jak promować swoje badania,

- Promosaurus - poradnik promocji nauki,

- Projektor Jagielloński - popularnonaukowe teksty dotyczące badań na UJ.

Więcej o nauce?! Dołącz do profilu strony. www NAUKA.uj.edu.pl na Facebooku 

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Szczegółowo o popularyzacji

Zielenieją, ale nie z zazdrości

Wszyscy jesteśmy odkrywcami, pragnienie eksploracji popycha nas do zdobywania najwyższych szczytów, a nawet ku poznawaniu tajemnic odległych gwiazd i krańców wszechświata. Tymczasem niezgłębione sekrety wciąż skrywają się na zwykłym, przydomowym trawniku. Kosmos pod naszymi stopami próbuje zrozumieć grupa badaczy z Zakładu Fizjologii i Biochemii Roślin Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ, których praca skupia się wokół poznania odpowiedzi na pozornie prozaiczne pytanie – jak zielenieją rośliny.
więcej o Zielenieją, ale nie z zazdrości

Brexit–bomba z opóźnionym zapłonem czy rozwód z UE?

29 marca mija ostateczny termin opuszczenia Unii Europejskiej przez Wielką Brytanię. Sytuacja jest na tyle ciekawa, że postanowiliśmy się jej przyjrzeć tym razem z politologicznego punktu widzenia. Co brexit oznacza dla Wielkiej Brytanii, Unii Europejskiej i Polski? Przewodnikami po meandrach polityki brytyjskiej będą doktorantka Marta Cimke oraz dr Michał Dulak z Instytutu Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych UJ.
więcej o Brexit–bomba z opóźnionym zapłonem czy rozwód z UE?

Laboratorium smaku

Jedzenie to jedna z ważniejszych czynności naszego życia. To, jak coś nam smakuje nie zależy jedynie od smaku jedzenia, ale także od czynników zewnętrznych: oświetlenia, koloru naczyń, wagi sztućców czy muzyki, którą słyszymy w tle. Jak manipulować czynnikami wpływającymi na ludzkie zmysły, żeby wyprawić sobie prawdziwą ucztę dla podniebienia? Rąbka tajemnicy w tej kwestii uchyla dr Joanna Chłopicka z Zakładu Bromatologii Wydziału Farmaceutycznego UJ.
więcej o Laboratorium smaku

Spełnianie zachcianek kapryśnej molekuły, czyli o organicznej elektronice słów kilka

Parahexafenyl – mimo, że brzmi jak zaklęcie rodem z serii o Harrym Potterze, jest tylko nazwą niewielkiej cząsteczki organicznej, która od przeszło dwudziestu lat stanowi obiekt intensywnych badań wielu grup naukowych na całym świecie. A wszystko to dzięki jej wielkiemu potencjałowi w dziedzinie tzw. elektroniki plastikowej.
więcej o Spełnianie zachcianek kapryśnej molekuły, czyli o organicznej elektronice słów kilka

Homo mediaevalis, czyli codzienne życie człowieka w Średniowieczu

Mroczne, zacofane, barbarzyńskie, bezpłodne. Średniowiecze, czyli epoka trwająca blisko tysiąc lat opisywana jest przede wszystkim epitetami o silnie pejoratywnym wydźwięku. Zakleszczona pomiędzy duchem wielkiego dziedzictwa antyku, a renesansowym odrodzeniem się antropocentrycznego humanizmu nierzadko kojarzona jest z powszechnym upadkiem kultury i człowieczeństwa. Kim był człowiek w średniowieczu? Jak wyglądało jego codzienne życie? Do czego musiał dostosować się jego organizm by przeżyć? W odczarowaniu Średniowiecza pomaga nam dr Wiktor Szymborski z Instytutu Historii UJ.
więcej o Homo mediaevalis, czyli codzienne życie człowieka w Średniowieczu

Mowa nienawiści

Nienawidzę, nie znoszę, hejtuję, gardzę… Te i wiele innych stwierdzeń towarzyszy nam właściwie codziennie – w internecie, mediach społecznościowych, w radiu i telewizji, na ulicy – absolutnie wszędzie. Nie powinno więc dziwić, że narastające zewsząd bardzo złe emocje udzielają coraz to większej liczbie osób. Język, którym posługujemy się na co dzień kształtuje nasze społeczeństwo. Jak więc ma ono wyglądać, gdy coraz częściej spotykamy się z językiem szeroko rozumianej presji?
więcej o Mowa nienawiści

Chrząszcz brzmi w trzcinie

Ziemia jest zdominowana przez człowieka, którego działalność przyczynia się do gwałtownego spadku unikalnej różnorodności życia na planecie. Jednak gdyby ustawić wszystkie skatalogowane istoty na ziemi w jednym rzędzie, to co czwartą z nich byłby… chrząszcz! Co jest więc przyczyną tego, że tak znaczącą część istot naszego Globu stanowią te niewielkie owady? O komentarz w tej kwestii poprosiliśmy dr. hab. Stanisława Knutelskiego z Zakładu Entomologii Instytutu Zoologii i Badań Biomedycznych na Wydziale Biologii UJ.
więcej o Chrząszcz brzmi w trzcinie