Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Popularyzacja wiedzy

Popularyzacja wiedzy

Jeśli interesują Cię najważniejsze dokonania naukowe, ale odstrasza np. skomplikowany język - przyjdź na spotkanie, przeczytaj artykuły. A może sam chciałbyś popularyzować wiedzę? Z nami dowiesz się, jak zacząć!

Nasze flagowe inicjatywy:

- Cafe Nauka - spotkania z nauką i naukowcami w kawiarnianej atmosferze,

- 1pytanie - pytanie do naukowca i odpowiedź oparta o naukowe ustalenia,

- Szkoła Promocji Nauki - warsztaty pokazujące, jak promować swoje badania,

- Promosaurus - poradnik promocji nauki,

- Projektor Jagielloński - popularnonaukowe teksty dotyczące badań na UJ.

Więcej o nauce?! Dołącz do profilu strony. www NAUKA.uj.edu.pl na Facebooku 

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Szczegółowo o popularyzacji

Przełom w walce z wirusem HIV?

Na początku marca media obiegła informacja o kolejnym, drugim już przypadku całkowitego wyleczenia zakażenia wirusem HIV. Ze względu na to, że jest to informacja tyleż przełomowa, ile sensacyjna, o jej wyjaśnienie poprosiliśmy dr hab. Monikę Bociągę-Jasik z Katedry Gastroenterologii, Hepatologii i Chorób Zakaźnych UJ. Czy mamy do czynienia z rewolucją w walce z wirusem HIV?
więcej o Przełom w walce z wirusem HIV?

Dlaczego natura stroni od kwadratów?

Friedensreich Hundertwasser, słynny austriacki artysta powiedział kiedyś, że "prosta linia, to efekt tchórzliwego rysowania od linijki; to linia, która nie występuje w przyrodzie". Jednak czy zdolność (a raczej brak zdolności) natury do formowania się w regularne kształty, takie jak np. kwadraty, może wynikać tylko i wyłącznie z aspektów estetycznych? O naturalnej geometrii opowiada dr Paweł Jedynak z Zakładu Fizjologii i Biochemii Roślin UJ.
więcej o Dlaczego natura stroni od kwadratów?

Tydzień mózgu 2019. Dopalacze, hakowanie mózgu, jad zwierząt i wiele więcej!

Od poniedziałku 11 marca, przez cały tydzień, uniwersyteckie Auditorium Maximum będzie przestrzenią wykładów i dyskusji dotyczących najważniejszego organu w naszym ciele. Zapraszamy na Tydzień Mózgu 2019!
więcej o Tydzień mózgu 2019. Dopalacze, hakowanie mózgu, jad zwierząt i wiele więcej!

Dzik jest dziki, dzik jest zły

Na początku stycznia byliśmy świadkami burzy medialnej związanej z informacją o planowanym odstrzale dzików. Takie rozwiązanie miało skutecznie zahamować rozwój wirusa afrykańskiego pomoru świń w Polsce. Temat ten wzbudził ogromne kontrowersje, dlatego postanowiliśmy sprawdzić, w czym tkwi sedno tego problemu. O pomoc poprosiliśmy prof. dr hab. Henryka Okarmę z Instytutu Nauk o Środowisku UJ oraz prof. dr hab. Zygmunta Pejsaka, kierownika Zakładu Chorób Świń Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.
więcej o Dzik jest dziki, dzik jest zły

Zielenieją, ale nie z zazdrości

Wszyscy jesteśmy odkrywcami, pragnienie eksploracji popycha nas do zdobywania najwyższych szczytów, a nawet ku poznawaniu tajemnic odległych gwiazd i krańców wszechświata. Tymczasem niezgłębione sekrety wciąż skrywają się na zwykłym, przydomowym trawniku. Kosmos pod naszymi stopami próbuje zrozumieć grupa badaczy z Zakładu Fizjologii i Biochemii Roślin Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ, których praca skupia się wokół poznania odpowiedzi na pozornie prozaiczne pytanie – jak zielenieją rośliny.
więcej o Zielenieją, ale nie z zazdrości

Brexit–bomba z opóźnionym zapłonem czy rozwód z UE?

29 marca mija ostateczny termin opuszczenia Unii Europejskiej przez Wielką Brytanię. Sytuacja jest na tyle ciekawa, że postanowiliśmy się jej przyjrzeć tym razem z politologicznego punktu widzenia. Co brexit oznacza dla Wielkiej Brytanii, Unii Europejskiej i Polski? Przewodnikami po meandrach polityki brytyjskiej będą doktorantka Marta Cimke oraz dr Michał Dulak z Instytutu Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych UJ.
więcej o Brexit–bomba z opóźnionym zapłonem czy rozwód z UE?

Laboratorium smaku

Jedzenie to jedna z ważniejszych czynności naszego życia. To, jak coś nam smakuje nie zależy jedynie od smaku jedzenia, ale także od czynników zewnętrznych: oświetlenia, koloru naczyń, wagi sztućców czy muzyki, którą słyszymy w tle. Jak manipulować czynnikami wpływającymi na ludzkie zmysły, żeby wyprawić sobie prawdziwą ucztę dla podniebienia? Rąbka tajemnicy w tej kwestii uchyla dr Joanna Chłopicka z Zakładu Bromatologii Wydziału Farmaceutycznego UJ.
więcej o Laboratorium smaku