Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Nawigacja Nawigacja

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Wyniki sortowane według etykiety: przedstawiamy

Lista artykułów

Efekt powracających żołnierzy

14.06.2019
Przez wiele stuleci panowało rozpowszechnione przekonanie, że zarówno w okresach poprzedzających wojnę, jak i tych bezpośrednio po cięższych czasach rodzi się więcej chłopców. Kwestia ta wyjaśniana była założeniem, że społeczeństwo w naturalny sposób rekompensuje sobie wysokie straty młodych mężczyzn biorących udział w wojennych potyczkach. Ile wspólnego ma powyższa „mądrość ludowa” z danymi naukowymi? W zrozumieniu tego zjawiska pomaga nam dr Ilona Nenko z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ CM.
więcej o Efekt powracających żołnierzy

W zatrutym ogrodzie

06.06.2019
Gdy rośliny stają się lekarstwem na nasze problemy, rodzi się technika zwana fitoremediacją. Jest to nic innego, jak wykorzystywanie ich w procesie oczyszczania środowiska. O tym, w jaki sposób rośliny radzą sobie z tak trudnym zadaniem opowiada doktor Paweł Jedynak z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ.
więcej o W zatrutym ogrodzie

Cafe Nauka: Pogromcy mitów laktacyjnych

30.05.2019
Jak karmienie piersią wpływa na przyszły wygląd twarzy dziecka? Czy cesarskie cięcie może utrudnić laktację? Czy długie karmienie dziecka przyczynia się do powstania próchnicy? Czy można karmić piersią mając gorączkę? Czy piwo bezalkoholowe może rozkręcić... laktację?
więcej o Cafe Nauka: Pogromcy mitów laktacyjnych

Dwujęzyczność – problem czy błogosławieństwo? [LangUsta cz. 2]

20.05.2019
Poznawanie świata wiąże się nie tylko z przyswajaniem nowej kultury i zachowań społecznych, ale i z możliwością (lub koniecznością) nauki języków obcych. O tym, jak dwujęzyczność, w dzisiejszych czasach niemal tak powszechna, jak posiadanie prawa jazdy, wpływa na nasze zachowanie, komunikację, a nawet zdrowie opowiada Joanna Durlik z Zakładu Psychologii Eksperymentalnej IPS UJ.
więcej o Dwujęzyczność – problem czy błogosławieństwo? [LangUsta cz. 2]

Rośliny (nie)przyjazne pszczołom

07.05.2019
Co jedzą pszczoły? W jaki sposób menu wpływa na rozwój i wzrost tych niezmiernie ważnych dla naszej egzystencji owadów? Dr Michał Filipiak, pracownik Instytutu Nauk o Środowisku UJ zajmujący się na co dzień dietą pszczół, opowiada, jak ważne jest prawidłowe zbilansowanie pszczelego pokarmu.
więcej o Rośliny (nie)przyjazne pszczołom

Sezon na kleszcza

26.04.2019
Plaga zainfekowanych kleszczy to alarmujące zjawisko, któremu z niepokojem przygląda się od kilku lat coraz więcej osób. Od początku lat 90-tych liczba zarażonych osobników wzrosła ponad 10 razy. Skąd ten nagły wysyp krwiożerczych insektów? Jakie niesie ze sobą konsekwencje i zagrożenia? Czego możemy spodziewać się w ciągu najbliższych lat? Aby lepiej zrozumieć obecny stan rzeczy, przyjrzeliśmy się bliżej jego genezie.
więcej o Sezon na kleszcza

Lekooporność – globalny problem XXI wieku

19.04.2019
W świecie medycyny chlebem powszednim są choroby i wszelakie problemy ze zdrowiem, które mogą dotknąć każdego, bez względu na wiek czy miejsce zamieszkania. Obecnie, jednym z poważniejszych zagrożeń jest ryzyko zakażenia spowodowanego przez drobnoustroje chorobotwórcze oporne na powszechnie stosowane antybiotyki. O przyczynach i konsekwencjach narastającej lekooporności opowiada prof. Jadwiga Wójkowska-Mach z Zakładu Bakteriologii, Ekologii Drobnoustrojów i Parazytologii CM UJ.
więcej o Lekooporność – globalny problem XXI wieku

O tym, jak mózg krojąc słowa, przyswaja nowy język [LangUsta cz. I]

12.04.2019
Jak to jest z nauką języków obcych? Dlaczego niektórym przychodzi z łatwością sprawiającą, że po niedługim czasie mogą wygłaszać przemówienia w imię wolności słowa w Hyde Parku, a inni po latach mozolnego wkuwania, wspinając się na wyżyny swoich możliwości, są w stanie jedynie zaanonsować "My name is Jacek"? Z czego wynikają zdolności do uczenia się obcych języków? Czy da się je właściwie wypracować?
więcej o O tym, jak mózg krojąc słowa, przyswaja nowy język [LangUsta cz. I]