Widok zawartości stron
Widok zawartości stron
Lista artykułów
Czym jest chrust w lesie i czy można go bezkarnie spalać? [Komentarz]
03.06.2022
W obliczu trudnej sytuacji ekonomicznej oraz rosnących cen surowców opałowych, w ostatnich dniach coraz częściej przywołuje się obowiązujące przepisy umożliwiające samopozyskiwanie niższej jakości gałęzi z lasu, czyli chrustu. Kwestię tę komentuje prof. Paulina Kramarz z Instytutu Nauk o Środowisku Wydziału Biologii UJ.
więcej o Czym jest chrust w lesie i czy można go bezkarnie spalać? [Komentarz]
Wstyd, imperium, resentyment. Społeczeństwo rosyjskie a wojna w Ukrainie. Dr Marta Lechowska w rozmowie z rosyjskimi emigrantami w RPA
31.05.2022
Rozmowa z rosyjskimi emigrantami: Iriną Oskolską (historykiem rosyjskiej Cerkwii, malarką) i prof. Aleksiejem Oskolskim (botanikiem, filozofem, wykładowcą Uniwersytetu w Johannesburgu). Rozmawiała dr Marta Lechowska z Instytutu Rosji i Europy Wschodniej UJ.
więcej o Wstyd, imperium, resentyment. Społeczeństwo rosyjskie a wojna w Ukrainie. Dr Marta Lechowska w rozmowie z rosyjskimi emigrantami w RPA
Świat płonie. Recenzja książki "Czarne lato. Australia płonie"
26.05.2022
To nie jest łatwa lektura, choć jednocześnie – za sprawą autora – jest lekturą przyjemną. Szymon Drobniak, biolog ewolucyjny z Wydziału Biologii UJ, w swoim reportażu, który ukazał się nakładem Wydawnictwa Czarne, opowiada o swojej podróży do Australii. Świat płonie, a my zdajemy się tego nie dostrzegać.
więcej o Świat płonie. Recenzja książki "Czarne lato. Australia płonie"
„Za pięć dwunasta koniec świata. Kryzys klimatyczno-ekologiczny głosem wielu nauk”
25.05.2022
Książka autorstwa ponad dwudziestu ekspertów rozmaitych dziedzin nauk przyrodniczych, społecznych i humanistycznych, w tym badaczy zrzeszonych w Radzie Klimatycznej UJ, poruszająca różne aspekty kryzysu klimatyczno-ekologicznego jest już dostępna dla każdego zainteresowanego.
więcej o „Za pięć dwunasta koniec świata. Kryzys klimatyczno-ekologiczny głosem wielu nauk”
O zgrozo fruktozo! Czyli o cukrze (nie tylko owocowym) w detalach
18.05.2022
W ciągu ostatnich lat średnie spożycie przetworzonego cukru, który obecnie znajduje się w ogromnej ilości produktów spożywczych, wzrosło w Polsce bardzo znacząco. O konsekwencjach takiego stanu rzeczy oraz o możliwych alternatywach pisze mgr inż. Urszula Zwierczyk z Zakładu Zdrowia i e-Zdrowia Wydziału Nauk o Zdrowiu UJ CM.
więcej o O zgrozo fruktozo! Czyli o cukrze (nie tylko owocowym) w detalach
Jak mózg kontroluje miażdżycę?
28.04.2022
Międzynarodowy zespół autorów zrzeszonych w projekcie ERA-Net-CVD PLAQUEFIGHT zaprezentował w jaki sposób mózg może regulować procesy zachodzące w naczyniach krwionośnych rozwijających zwężenia miażdżycowe. O postępach w tej dziedzinie pisze prof. Dr hab. Tomasz Guzik z Wydziału Lekarskiego UJ CM.
więcej o Jak mózg kontroluje miażdżycę?
Reakcje społeczeństwa rosyjskiego na inwazję Rosji na Ukrainę
26.04.2022
Zapraszamy do lektury analizy dr. hab. Andrzeja Dudka kierownika Zakładu Antropologii Kultury Rosyjskiej UJ, o reakcji różnych środowisk w Rosji (artystycznych, naukowych, religijnych, biznesowych) na agresję Rosji na Ukrainę w przeciągu ostatnich dwóch miesięcy.
więcej o Reakcje społeczeństwa rosyjskiego na inwazję Rosji na Ukrainę
Ewolucja raf, czyli rafa jest teatrem
25.04.2022
Termin rafa przywodzi na myśl płytkie, ciepłe morza oraz konstruktorów raf: koralowce. Jednak przez większą część historii życia na Ziemi głównymi budowniczymi raf były inne organizmy, a rafy powstawały często w odmiennych warunkach niż obecnie. Ewolucję raf oraz zmieniających się konstruktorów raf w różnych okresach geologicznych charakteryzuje dr hab. Bogusław Kołodziej, prof. UJ z Wydziału Geografii i Geologii UJ.
więcej o Ewolucja raf, czyli rafa jest teatrem