Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Popularyzacja wiedzy

Popularyzacja wiedzy

Jeśli interesują Cię najważniejsze dokonania naukowe, ale odstrasza np. skomplikowany język - przyjdź na spotkanie, przeczytaj artykuły. A może sam chciałbyś popularyzować wiedzę? Z nami dowiesz się, jak zacząć!

Nasze flagowe inicjatywy:

- Cafe Nauka - spotkania z nauką i naukowcami w kawiarnianej atmosferze,

- 1pytanie - pytanie do naukowca i odpowiedź oparta o naukowe ustalenia,

- Szkoła Promocji Nauki - warsztaty pokazujące, jak promować swoje badania,

- Promosaurus - poradnik promocji nauki,

- Projektor Jagielloński - popularnonaukowe teksty dotyczące badań na UJ.

Więcej o nauce?! Dołącz do profilu strony. www NAUKA.uj.edu.pl na Facebooku 

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Szczegółowo o popularyzacji

Tydzień mózgu 2019. Dopalacze, hakowanie mózgu, jad zwierząt i wiele więcej!

Od poniedziałku 11 marca, przez cały tydzień, uniwersyteckie Auditorium Maximum będzie przestrzenią wykładów i dyskusji dotyczących najważniejszego organu w naszym ciele. Zapraszamy na Tydzień Mózgu 2019!
więcej o Tydzień mózgu 2019. Dopalacze, hakowanie mózgu, jad zwierząt i wiele więcej!

Dzik jest dziki, dzik jest zły

Na początku stycznia byliśmy świadkami burzy medialnej związanej z informacją o planowanym odstrzale dzików. Takie rozwiązanie miało skutecznie zahamować rozwój wirusa afrykańskiego pomoru świń w Polsce. Temat ten wzbudził ogromne kontrowersje, dlatego postanowiliśmy sprawdzić, w czym tkwi sedno tego problemu. O pomoc poprosiliśmy prof. dr hab. Henryka Okarmę z Instytutu Nauk o Środowisku UJ oraz prof. dr hab. Zygmunta Pejsaka, kierownika Zakładu Chorób Świń Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.
więcej o Dzik jest dziki, dzik jest zły

Zielenieją, ale nie z zazdrości

Wszyscy jesteśmy odkrywcami, pragnienie eksploracji popycha nas do zdobywania najwyższych szczytów, a nawet ku poznawaniu tajemnic odległych gwiazd i krańców wszechświata. Tymczasem niezgłębione sekrety wciąż skrywają się na zwykłym, przydomowym trawniku. Kosmos pod naszymi stopami próbuje zrozumieć grupa badaczy z Zakładu Fizjologii i Biochemii Roślin Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ, których praca skupia się wokół poznania odpowiedzi na pozornie prozaiczne pytanie – jak zielenieją rośliny.
więcej o Zielenieją, ale nie z zazdrości

Brexit–bomba z opóźnionym zapłonem czy rozwód z UE?

29 marca mija ostateczny termin opuszczenia Unii Europejskiej przez Wielką Brytanię. Sytuacja jest na tyle ciekawa, że postanowiliśmy się jej przyjrzeć tym razem z politologicznego punktu widzenia. Co brexit oznacza dla Wielkiej Brytanii, Unii Europejskiej i Polski? Przewodnikami po meandrach polityki brytyjskiej będą doktorantka Marta Cimke oraz dr Michał Dulak z Instytutu Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych UJ.
więcej o Brexit–bomba z opóźnionym zapłonem czy rozwód z UE?

Laboratorium smaku

Jedzenie to jedna z ważniejszych czynności naszego życia. To, jak coś nam smakuje nie zależy jedynie od smaku jedzenia, ale także od czynników zewnętrznych: oświetlenia, koloru naczyń, wagi sztućców czy muzyki, którą słyszymy w tle. Jak manipulować czynnikami wpływającymi na ludzkie zmysły, żeby wyprawić sobie prawdziwą ucztę dla podniebienia? Rąbka tajemnicy w tej kwestii uchyla dr Joanna Chłopicka z Zakładu Bromatologii Wydziału Farmaceutycznego UJ.
więcej o Laboratorium smaku

Spełnianie zachcianek kapryśnej molekuły, czyli o organicznej elektronice słów kilka

Parahexafenyl – mimo, że brzmi jak zaklęcie rodem z serii o Harrym Potterze, jest tylko nazwą niewielkiej cząsteczki organicznej, która od przeszło dwudziestu lat stanowi obiekt intensywnych badań wielu grup naukowych na całym świecie. A wszystko to dzięki jej wielkiemu potencjałowi w dziedzinie tzw. elektroniki plastikowej.
więcej o Spełnianie zachcianek kapryśnej molekuły, czyli o organicznej elektronice słów kilka

Homo mediaevalis, czyli codzienne życie człowieka w Średniowieczu

Mroczne, zacofane, barbarzyńskie, bezpłodne. Średniowiecze, czyli epoka trwająca blisko tysiąc lat opisywana jest przede wszystkim epitetami o silnie pejoratywnym wydźwięku. Zakleszczona pomiędzy duchem wielkiego dziedzictwa antyku, a renesansowym odrodzeniem się antropocentrycznego humanizmu nierzadko kojarzona jest z powszechnym upadkiem kultury i człowieczeństwa. Kim był człowiek w średniowieczu? Jak wyglądało jego codzienne życie? Do czego musiał dostosować się jego organizm by przeżyć? W odczarowaniu Średniowiecza pomaga nam dr Wiktor Szymborski z Instytutu Historii UJ.
więcej o Homo mediaevalis, czyli codzienne życie człowieka w Średniowieczu