Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Popularyzacja wiedzy

Popularyzacja wiedzy

Jeśli interesują Cię najważniejsze dokonania naukowe, ale odstrasza np. skomplikowany język - przyjdź na spotkanie, przeczytaj artykuły. A może sam chciałbyś popularyzować wiedzę? Z nami dowiesz się, jak zacząć!

Nasze flagowe inicjatywy:

- Cafe Nauka - spotkania z nauką i naukowcami w kawiarnianej atmosferze,

- 1pytanie - pytanie do naukowca i odpowiedź oparta o naukowe ustalenia,

- Szkoła Promocji Nauki - warsztaty pokazujące, jak promować swoje badania,

- Promosaurus - poradnik promocji nauki,

- Projektor Jagielloński - popularnonaukowe teksty dotyczące badań na UJ.

Więcej o nauce?! Dołącz do profilu strony. www NAUKA.uj.edu.pl na Facebooku 

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Szczegółowo o popularyzacji

Brexit–bomba z opóźnionym zapłonem czy rozwód z UE?

29 marca mija ostateczny termin opuszczenia Unii Europejskiej przez Wielką Brytanię. Sytuacja jest na tyle ciekawa, że postanowiliśmy się jej przyjrzeć tym razem z politologicznego punktu widzenia. Co brexit oznacza dla Wielkiej Brytanii, Unii Europejskiej i Polski? Przewodnikami po meandrach polityki brytyjskiej będą doktorantka Marta Cimke oraz dr Michał Dulak z Instytutu Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych UJ.
więcej o Brexit–bomba z opóźnionym zapłonem czy rozwód z UE?

Laboratorium smaku

Jedzenie to jedna z ważniejszych czynności naszego życia. To, jak coś nam smakuje nie zależy jedynie od smaku jedzenia, ale także od czynników zewnętrznych: oświetlenia, koloru naczyń, wagi sztućców czy muzyki, którą słyszymy w tle. Jak manipulować czynnikami wpływającymi na ludzkie zmysły, żeby wyprawić sobie prawdziwą ucztę dla podniebienia? Rąbka tajemnicy w tej kwestii uchyla dr Joanna Chłopicka z Zakładu Bromatologii Wydziału Farmaceutycznego UJ.
więcej o Laboratorium smaku

Spełnianie zachcianek kapryśnej molekuły, czyli o organicznej elektronice słów kilka

Parahexafenyl – mimo, że brzmi jak zaklęcie rodem z serii o Harrym Potterze, jest tylko nazwą niewielkiej cząsteczki organicznej, która od przeszło dwudziestu lat stanowi obiekt intensywnych badań wielu grup naukowych na całym świecie. A wszystko to dzięki jej wielkiemu potencjałowi w dziedzinie tzw. elektroniki plastikowej.
więcej o Spełnianie zachcianek kapryśnej molekuły, czyli o organicznej elektronice słów kilka

Homo mediaevalis, czyli codzienne życie człowieka w Średniowieczu

Mroczne, zacofane, barbarzyńskie, bezpłodne. Średniowiecze, czyli epoka trwająca blisko tysiąc lat opisywana jest przede wszystkim epitetami o silnie pejoratywnym wydźwięku. Zakleszczona pomiędzy duchem wielkiego dziedzictwa antyku, a renesansowym odrodzeniem się antropocentrycznego humanizmu nierzadko kojarzona jest z powszechnym upadkiem kultury i człowieczeństwa. Kim był człowiek w średniowieczu? Jak wyglądało jego codzienne życie? Do czego musiał dostosować się jego organizm by przeżyć? W odczarowaniu Średniowiecza pomaga nam dr Wiktor Szymborski z Instytutu Historii UJ.
więcej o Homo mediaevalis, czyli codzienne życie człowieka w Średniowieczu

Mowa nienawiści

Nienawidzę, nie znoszę, hejtuję, gardzę… Te i wiele innych stwierdzeń towarzyszy nam właściwie codziennie – w internecie, mediach społecznościowych, w radiu i telewizji, na ulicy – absolutnie wszędzie. Nie powinno więc dziwić, że narastające zewsząd bardzo złe emocje udzielają coraz to większej liczbie osób. Język, którym posługujemy się na co dzień kształtuje nasze społeczeństwo. Jak więc ma ono wyglądać, gdy coraz częściej spotykamy się z językiem szeroko rozumianej presji?
więcej o Mowa nienawiści

Chrząszcz brzmi w trzcinie

Ziemia jest zdominowana przez człowieka, którego działalność przyczynia się do gwałtownego spadku unikalnej różnorodności życia na planecie. Jednak gdyby ustawić wszystkie skatalogowane istoty na ziemi w jednym rzędzie, to co czwartą z nich byłby… chrząszcz! Co jest więc przyczyną tego, że tak znaczącą część istot naszego Globu stanowią te niewielkie owady? O komentarz w tej kwestii poprosiliśmy dr. hab. Stanisława Knutelskiego z Zakładu Entomologii Instytutu Zoologii i Badań Biomedycznych na Wydziale Biologii UJ.
więcej o Chrząszcz brzmi w trzcinie

6 mitów na temat szczepień

Korzyści ze stosowania szczepień są powszechnie uznane przez profesjonalistów medycznych[1]. Wśród laików podejrzliwość wzbudza to, że szczepionki – jako jedna z niewielu procedur medycznych – podawane są osobom zdrowym. Ponadto dotyczą całej populacji, w tym szczególnie wrażliwej jej części, czyli dzieci. Są podawane obowiązkowo, co interpretowane bywa jako forma przymusu. Nieufność względem szczepień jest podsycana coraz wyraźniej przez tzw. ruchy antyszczepionkowe, które negują znaczą część korzyści ze szczepień oraz dążą do rewizji polityki w ich zakresie.
więcej o 6 mitów na temat szczepień