Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Popularyzacja wiedzy

Popularyzacja wiedzy

Jeśli interesują Cię najważniejsze dokonania naukowe, ale odstrasza np. skomplikowany język - przyjdź na spotkanie, przeczytaj artykuły. A może sam chciałbyś popularyzować wiedzę? Z nami dowiesz się, jak zacząć!

Nasze flagowe inicjatywy:

- Cafe Nauka - spotkania z nauką i naukowcami w kawiarnianej atmosferze,

- 1pytanie - pytanie do naukowca i odpowiedź oparta o naukowe ustalenia,

- Szkoła Promocji Nauki - warsztaty pokazujące, jak promować swoje badania,

- Promosaurus - poradnik promocji nauki,

- Projektor Jagielloński - popularnonaukowe teksty dotyczące badań na UJ.

Więcej o nauce?! Dołącz do profilu strony. www NAUKA.uj.edu.pl na Facebooku 

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Szczegółowo o popularyzacji

Kryminalistyka od kuchni cz. II

Kryminalistyka jako dziedzina nauki pojawiła się w XIX wieku. O jej przedmiocie zainteresowania, rozwoju, problemach i wyzwaniach jakie stoją przed nią w XX wieku rozmawiamy z dr Ryszardem Krawczykiem z Katedry Kryminalistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.
więcej o Kryminalistyka od kuchni cz. II

Kryminalistyka od kuchni cz.I

Kryminalistyka jako dziedzina nauki pojawiła się w XIX wieku. O jej przedmiocie zainteresowania, rozwoju, problemach i wyzwaniach jakie stoją przed nią w XXI wieku rozmawiamy z dr Ryszardem Krawczykiem z Katedry Kryminalistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.
więcej o Kryminalistyka od kuchni cz.I

Konkurs Cafe Nauka

więcej o Konkurs Cafe Nauka

Grypa wciąż realnym zagrożeniem

Według dostępnych danych epidemiologicznych co roku na świecie od 3 do 5 mln osób ma ciężkie powikłania w wyniku zakażenia wirusem grypy, a 250 000—500 000 umiera. To dowód, że – poza pojawiającymi się nowymi zagrożeniami związanymi z chorobami wirusowymi, takimi jak epidemie Zika czy Ebola, nagłaśnianymi przez media i szeroko omawianymi na łamach literatury naukowej – grypa nadal stanowi istotny problem zdrowotny. Dr hab. Monika Bociąga-Jasik z Kliniki Chorób Zakaźnych i Tropikalnych UJ CM radzi, o czym należy pamiętać przed zbliżającym się sezonem grypowym.
więcej o Grypa wciąż realnym zagrożeniem

Mukwege i Murad z Pokojową Nagrodą Nobla

Znamy laureatów Pokojowej Nagrody Nobla 2018. To Denis Mukwege i Nadia Murad, docenieni za zwalczanie przemocy seksualnej jako instrumentu wojny i konfliktów zbrojnych. Główne oczekiwania wobec tegorocznych laureatów Pokojowej Nagrody Nobla skupione były na kontrowersyjnej kandydaturze Kin Dzong Una i Moon Jae-ina nominowanych za działania na rzecz denuklearyzacji Półwyspu Koreańskiego oraz wprowadzenia stosownych środków zaufania, umożliwiających utrzymanie stabilności i pokoju na granicach obu państw.
więcej o Mukwege i Murad z Pokojową Nagrodą Nobla

Nagroda za inżynierię białek

Znamy laureatów tegorocznej Nagrody Nobla z dziedziny chemii. W tym roku nagrodę zdobyli Frances H. Arnold za sterowaną ewolucję enzymów oraz George P. Smith i Sir Gregory P. Winter za rozwój metody wykorzystującej bakteriofagi (czyli wirusy atakujące bakterie) do selekcji białek o określonych własnościach.
więcej o Nagroda za inżynierię białek

Wypalenie zawodowe od A do Z

Ciągły pośpiech, rozwój konkurencyjności, wzrost tempa życia i pracy, postęp technologiczny, nadmiar informacji – to wszystko powoduje przeciążenie psychologiczne, z którym muszą zmagać się osoby aktywne zawodowo. Czy zagraża nam wszystkim? Jak rozpoznać wypalenie zawodowe? Jak środowisko pracy wpływa na nasze funkcjonowanie emocjonalne i poznawcze?
więcej o Wypalenie zawodowe od A do Z