Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Nauki przyrodnicze

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Nauki przyrodnicze

Pszczoły na diecie? [wideo]
bionauki przedstawiamy mobilna

Pszczoły na diecie? [wideo]

22.03.2021
Owady zapylające, w tym te najbardziej rozpoznawalne - pszczoły - korzystają z bogatej stołówki, której specjalnością jest nektar i pyłek, serwowany przez drzewa, krzewy i inne rośliny kwitnące. Nektar daje zapylaczom energię niezbędną do wszelkich aktywności. Pyłek wykorzystywany jest jako materiał budulcowy, z którego potomstwo pyłkożernych owadów formuje własne organizmy. Aby zbudować zdrową pszczołę, potrzebny jest pokarm wysokiej jakości. I w tym tkwi problem, o którym piszą dr Zuzanna Filipiak i dr Michał Filipiak z Instytutu Nauk o Środowisku UJ.
więcej o Pszczoły na diecie? [wideo]
Kiedy wirus atakuje bakterię
bionauki przedstawiamy mobilna

Kiedy wirus atakuje bakterię

23.02.2021
Bakteriofagi – albo po prostu fagi – to wirusy, które zarażają bakterie. Ich strategie infekcji są bardzo różnorodne, od umiejętnego ukrywania się w bakteriach jako „pasożyty”, co zwiększa szanse na przetrwanie ewolucyjne, do zabijania komórek bakteryjnych. Dr Rafał Mostowy z Małopolskiego Centrum Biotechnologii UJ właśnie zaczyna projekt skupiający się na badaniu pierwszego etapu infekcji bakterii przez fagi.
więcej o Kiedy wirus atakuje bakterię
„Super-cząsteczki” do walki z białaczką
bionauki przedstawiamy mobilna

„Super-cząsteczki” do walki z białaczką

18.02.2021
Ostra białaczka limfoblastyczna, czyli nowotwór układu krwionośnego, to najczęstszy typ białaczki występującej wśród dzieci. Choroba postępuje bardzo szybko, nieleczona kończy się śmiercią w ciągu kilku miesięcy. Część sposobów leczenia białaczki tego typu jest znana i praktykowana już od ponad 50 lat. Jednak efekty uboczne, jakie im towarzyszą często wywołują wiele poważnych zagrożeń zdrowotnych. Badacze z Wydziału Chemii UJ, na czele z dr Joanną Loch, właśnie rozpoczynają projekt, w którym podjęli się wyzwania znalezienia nowych możliwości leczenia tego nowotworu.
więcej o „Super-cząsteczki” do walki z białaczką
Czy zabraknie wody na marnowanie żywności?
bionauki przedstawiamy mobilna

Czy zabraknie wody na marnowanie żywności?

08.01.2021
Po praktycznie bezdeszczowej wiośnie opady od maja do lipca były w Polsce w miarę regularne, czasem bardzo gwałtowne, prowadząc do podtopień i powodzi. Mogłoby się więc wydawać, że problem z suszą, o której alarmowano jeszcze w kwietniu, mamy z głowy. Niestety nie, z wielu powodów. O złożonym problemie niedoboru wody pisze prof. Paulina Kramarz z Instytutu Nauk o Środowisku UJ.
więcej o Czy zabraknie wody na marnowanie żywności?
Nowy wariant koronawirusa w W. Brytanii [komentarz]
bionauki przedstawiamy mobilna

Nowy wariant koronawirusa w W. Brytanii [komentarz]

21.12.2020
W ostatnich dniach zrobiło się głośno o nowym wariancie wirusa SARS-CoV-2, zwanym B.1.1.7, który wykryto w na początku grudnia w Wielkiej Brytanii. Obecnie jesteśmy świadkami seryjnie wprowadzanych zakazów podróży z Wysp Brytyjskich mających na celu powstrzymanie rozprzestrzeniania się tego szczepu koronawirusa. Co o nim wiemy i czy są powody do zmartwień? Kwestię tę komentuje dr Rafał Mostowy z Małopolskiego Centrum Biotechnologii UJ.
więcej o Nowy wariant koronawirusa w W. Brytanii [komentarz]