Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Nawigacja Nawigacja

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Wyniki sortowane według etykiety: bionauki

Lista artykułów

Zrozumieć dzikie pszczoły – zespół pierwiastków napędzany energią

Zrozumieć dzikie pszczoły – zespół pierwiastków napędzany energią

15.04.2021
Jedną z podstawowych cech życia na różnych poziomach organizacji biologicznej jest konieczność bilansowania energii i materii. Rzut oka na sieć troficzną w najbliższej okolicy, ot choćby na trawniku przed domem, uwidacznia jak mocno ta cecha łączy organizmy ze sobą nawzajem i ze środowiskiem. O tym, jaki ma to związek z dzikimi pszczołami opowiada dr Michał Filipiak z Instytutu Nauk o Środowisku UJ.
więcej o Zrozumieć dzikie pszczoły – zespół pierwiastków napędzany energią
Pszczoły na diecie? [wideo]

Pszczoły na diecie? [wideo]

22.03.2021
Owady zapylające, w tym te najbardziej rozpoznawalne - pszczoły - korzystają z bogatej stołówki, której specjalnością jest nektar i pyłek, serwowany przez drzewa, krzewy i inne rośliny kwitnące. Nektar daje zapylaczom energię niezbędną do wszelkich aktywności. Pyłek wykorzystywany jest jako materiał budulcowy, z którego potomstwo pyłkożernych owadów formuje własne organizmy. Aby zbudować zdrową pszczołę, potrzebny jest pokarm wysokiej jakości. I w tym tkwi problem, o którym piszą dr Zuzanna Filipiak i dr Michał Filipiak z Instytutu Nauk o Środowisku UJ.
więcej o Pszczoły na diecie? [wideo]
Kiedy wirus atakuje bakterię

Kiedy wirus atakuje bakterię

23.02.2021
Bakteriofagi – albo po prostu fagi – to wirusy, które zarażają bakterie. Ich strategie infekcji są bardzo różnorodne, od umiejętnego ukrywania się w bakteriach jako „pasożyty”, co zwiększa szanse na przetrwanie ewolucyjne, do zabijania komórek bakteryjnych. Dr Rafał Mostowy z Małopolskiego Centrum Biotechnologii UJ właśnie zaczyna projekt skupiający się na badaniu pierwszego etapu infekcji bakterii przez fagi.
więcej o Kiedy wirus atakuje bakterię
„Super-cząsteczki” do walki z białaczką

„Super-cząsteczki” do walki z białaczką

18.02.2021
Ostra białaczka limfoblastyczna, czyli nowotwór układu krwionośnego, to najczęstszy typ białaczki występującej wśród dzieci. Choroba postępuje bardzo szybko, nieleczona kończy się śmiercią w ciągu kilku miesięcy. Część sposobów leczenia białaczki tego typu jest znana i praktykowana już od ponad 50 lat. Jednak efekty uboczne, jakie im towarzyszą często wywołują wiele poważnych zagrożeń zdrowotnych. Badacze z Wydziału Chemii UJ, na czele z dr Joanną Loch, właśnie rozpoczynają projekt, w którym podjęli się wyzwania znalezienia nowych możliwości leczenia tego nowotworu.
więcej o „Super-cząsteczki” do walki z białaczką
Czy zabraknie wody na marnowanie żywności?

Czy zabraknie wody na marnowanie żywności?

08.01.2021
Po praktycznie bezdeszczowej wiośnie opady od maja do lipca były w Polsce w miarę regularne, czasem bardzo gwałtowne, prowadząc do podtopień i powodzi. Mogłoby się więc wydawać, że problem z suszą, o której alarmowano jeszcze w kwietniu, mamy z głowy. Niestety nie, z wielu powodów. O złożonym problemie niedoboru wody pisze prof. Paulina Kramarz z Instytutu Nauk o Środowisku UJ.
więcej o Czy zabraknie wody na marnowanie żywności?
Nowy wariant koronawirusa w W. Brytanii [komentarz]

Nowy wariant koronawirusa w W. Brytanii [komentarz]

21.12.2020
W ostatnich dniach zrobiło się głośno o nowym wariancie wirusa SARS-CoV-2, zwanym B.1.1.7, który wykryto w na początku grudnia w Wielkiej Brytanii. Obecnie jesteśmy świadkami seryjnie wprowadzanych zakazów podróży z Wysp Brytyjskich mających na celu powstrzymanie rozprzestrzeniania się tego szczepu koronawirusa. Co o nim wiemy i czy są powody do zmartwień? Kwestię tę komentuje dr Rafał Mostowy z Małopolskiego Centrum Biotechnologii UJ.
więcej o Nowy wariant koronawirusa w W. Brytanii [komentarz]
COVID-19 - szczepionka w zasięgu ręki? [komentarz]

COVID-19 - szczepionka w zasięgu ręki? [komentarz]

10.11.2020
Pandemia COVID-19, która rozpoczęła się w zimie 2020 roku, spowodowała największy globalny kryzys zdrowotny od dekad. Pomimo wielu prób, do tej pory nie udało się znaleźć skutecznego sposobu powstrzymania zakaźnego wirusa SARS-CoV-2. Komunikat firmy Pfizer z dnia 9 listopada 2020 jest światełkiem w tunelu, na które wszyscy czekaliśmy. W jaki sposób należy do niego podchodzić? Poniedziałkowe doniesienia komentuje dla nas dr Rafał Mostowy z Małopolskiego Centrum Biotechnologii UJ.
więcej o COVID-19 - szczepionka w zasięgu ręki? [komentarz]
Nobel 2020 z chemii za nożyczki genetyczne

Nobel 2020 z chemii za nożyczki genetyczne

07.10.2020
Tegoroczną Nagroda Nobla z dziedziny chemii przyznano Emmanuelle Charpentier i Jennifer A. Doudnie. Obie panie zostały uhonorowane za opracowanie metody edycji genomu. O komentarz w kwestii tegorocznej decyzji Królewskiej Szwedzkiej Akademii Nauk poprosiliśmy badaczy z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ oraz Małopolskiego Centrum Biotechnologii.
więcej o Nobel 2020 z chemii za nożyczki genetyczne