Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Nawigacja Nawigacja

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Wyniki sortowane według etykiety: przedstawiamy

Lista artykułów

Kryzys uchodźczy jako wyzwanie dla zdrowia publicznego

28.06.2019
20 czerwca obchodzony był Światowy Dzień Uchodźcy. Ostatnie szacunki z końca 2018 roku wykazują, że problem wynikający z konieczności opuszczenia swojego miejsca zamieszkania i kraju dotyczy ponad 70 milionów ludzi na całym świecie. O swoich doświadczeniach z pracy wolontariackiej na rzecz dzieci w obozie dla uchodźców z Syrii w kontekście wyzwań dla zdrowia publicznego dzieli się Anita Zalisz, studentka Instytutu Zdrowia Publicznego UJ CM.
więcej o Kryzys uchodźczy jako wyzwanie dla zdrowia publicznego

Zdrowie własne i publiczne – najefektywniejsza inwestycja

26.06.2019
Czym jest zdrowie publiczne? Zgodnie z nowoczesnym podejściem jest ono interdyscyplinarną nauką i sztuką zapobiegania chorobom oraz przedłużania i poprawy jakości ludzkiego życia. Jak przekonuje nasza rozmówczyni, prof. Stanisława Golinowska z Instytutu Zdrowia Publicznego Wydziału Nauk o Zdrowiu UJ CM, jest to jedna z najważniejszych dziedzin życia społecznego i politycznego, zaś do ważnych jej elementów należy profilaktyka chorób. W związku z tym, że tematyce tej poświęciła imponujące 45 lat swojej kariery naukowej, dzisiaj prezentuje nam niewielki fragment swoich dokonań na tym polu.
więcej o Zdrowie własne i publiczne – najefektywniejsza inwestycja

Alicja po drugiej stronie lustra

19.06.2019
Znaczna grupa asymetrycznych związków chemicznych występujących na świecie może istnieć w dwóch formach, które – posiadając dokładnie takie same wzory sumaryczne – tworzą swoje odbicia lustrzane, czyli są chiralne. O tym, jakie to ma znaczenie dla świata, opowiada prof. Małgorzata Barańska z Wydziału Chemii UJ, której zespół w ostatnich dniach dokonał znaczących odkryć w dziedzinie wzbudzania chiralności cząstek.
więcej o Alicja po drugiej stronie lustra

Efekt powracających żołnierzy

14.06.2019
Przez wiele stuleci panowało rozpowszechnione przekonanie, że zarówno w okresach poprzedzających wojnę, jak i tych bezpośrednio po cięższych czasach rodzi się więcej chłopców. Kwestia ta wyjaśniana była założeniem, że społeczeństwo w naturalny sposób rekompensuje sobie wysokie straty młodych mężczyzn biorących udział w wojennych potyczkach. Ile wspólnego ma powyższa „mądrość ludowa” z danymi naukowymi? W zrozumieniu tego zjawiska pomaga nam dr Ilona Nenko z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ CM.
więcej o Efekt powracających żołnierzy

W zatrutym ogrodzie

06.06.2019
Gdy rośliny stają się lekarstwem na nasze problemy, rodzi się technika zwana fitoremediacją. Jest to nic innego, jak wykorzystywanie ich w procesie oczyszczania środowiska. O tym, w jaki sposób rośliny radzą sobie z tak trudnym zadaniem opowiada doktor Paweł Jedynak z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ.
więcej o W zatrutym ogrodzie

Cafe Nauka: Pogromcy mitów laktacyjnych

30.05.2019
Jak karmienie piersią wpływa na przyszły wygląd twarzy dziecka? Czy cesarskie cięcie może utrudnić laktację? Czy długie karmienie dziecka przyczynia się do powstania próchnicy? Czy można karmić piersią mając gorączkę? Czy piwo bezalkoholowe może rozkręcić... laktację?
więcej o Cafe Nauka: Pogromcy mitów laktacyjnych

Dwujęzyczność – problem czy błogosławieństwo? [LangUsta cz. 2]

20.05.2019
Poznawanie świata wiąże się nie tylko z przyswajaniem nowej kultury i zachowań społecznych, ale i z możliwością (lub koniecznością) nauki języków obcych. O tym, jak dwujęzyczność, w dzisiejszych czasach niemal tak powszechna, jak posiadanie prawa jazdy, wpływa na nasze zachowanie, komunikację, a nawet zdrowie opowiada Joanna Durlik z Zakładu Psychologii Eksperymentalnej IPS UJ.
więcej o Dwujęzyczność – problem czy błogosławieństwo? [LangUsta cz. 2]

Rośliny (nie)przyjazne pszczołom

07.05.2019
Co jedzą pszczoły? W jaki sposób menu wpływa na rozwój i wzrost tych niezmiernie ważnych dla naszej egzystencji owadów? Dr Michał Filipiak, pracownik Instytutu Nauk o Środowisku UJ zajmujący się na co dzień dietą pszczół, opowiada, jak ważne jest prawidłowe zbilansowanie pszczelego pokarmu.
więcej o Rośliny (nie)przyjazne pszczołom