Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Wyniki sortowane według etykiety: przedstawiamy

Lista artykułów

Jak wspomóc pracę mózgu odpowiednią dietą? [Tydzień Mózgu 2020]

Jak wspomóc pracę mózgu odpowiednią dietą? [Tydzień Mózgu 2020]

09.11.2020
Odpowiednie odżywianie jest niezmiernie istotne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu człowieka, szczególnie dla mózgu. Jak się odżywiać, aby spowolnić procesy neurodegeneracyjne układu nerwowego? Czy znana z bogactwa kwasów omega-3 dieta śródziemnomorska spełnia to zadanie? Temat diety w kontekście prawidłowego funkcjonowania mózgu poruszany był w trakcie tegorocznej edycji Tygodnia Mózgu przez dr Joannę Chłopicką z Zakładu Bromatologii Wydziału Farmaceutycznego UJ CM.
więcej o Jak wspomóc pracę mózgu odpowiednią dietą? [Tydzień Mózgu 2020]
„Podsłuchiwanie” ciemnej materii

„Podsłuchiwanie” ciemnej materii

03.11.2020
W najnowszym numerze prestiżowej publikacji „Nature Astronomy” zespół naukowców z różnych jednostek badawczych na świecie przedstawia swoje wyniki na temat poszukiwania cząstek ciemnej materii. Jednym ze współautorów tego artykułu jest dr hab. Szymon Pustelny z Wydziału Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej UJ, który dzisiaj opowiada nam, w czym tkwi sedno „podsłuchiwania” ciemnej materii i dlaczego jest to tak ważne dla naukowców.
więcej o „Podsłuchiwanie” ciemnej materii
Czym grozi „sto lat”? [Tydzień Mózgu 2020]

Czym grozi „sto lat”? [Tydzień Mózgu 2020]

30.10.2020
„Sto lat, sto lat niech żyje, żyje nam...!” Tylko czy aby na pewno jubilat chciałby żyć 100 lat? Obecnie jednym z najpoważniejszych wyzwań, przed jakimi stoi medycyna jest nie tyle samo przedłużenie życia człowieka, ale utrzymanie go we względnie dobrym zdrowiu aż do ostatnich dni. Kondycji umysłowej i fizycznej w podeszłym wieku grożą dziś w ogromnym stopniu choroby neurodegeneracyjne, przeważnie niestety o nieustalonej etiologii. Temat chorób neurodegeneracyjnych poruszany był w trakcie tegorocznej edycji Tygodnia Mózgu na wykładzie dr. hab. Grzegorza Kreinera z Zakładu Biochemii Mózgu, Instytutu Farmakologii im. Jerzego Maja PAN w Krakowie.
więcej o Czym grozi „sto lat”? [Tydzień Mózgu 2020]
Zanim trafią do apteki

Zanim trafią do apteki

22.10.2020
Postęp w medycynie i dostęp do bezpiecznych leków możliwy jest dzięki badaniom naukowym w biomedycynie. Najpierw substancję testuje się w badaniach przedklinicznych prowadzonych na tkankach, modelach komputerowych i z udziałem zwierząt. Gdy wyniki są obiecujące, przechodzi się do fazy klinicznej, czyli badań z udziałem ludzi. Dopiero po zakończeniu tego etapu – jeśli jego efekty są pozytywne – lek można udostępnić pacjentom jako skuteczną terapię.
więcej o Zanim trafią do apteki
Jak lepiej zapobiegać chorobom serca?

Jak lepiej zapobiegać chorobom serca?

15.10.2020
Rocznie z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego umiera ponad 17 milionów osób. Tym samym, schorzenia kardiologiczne są dzisiaj najpoważniejszą i najczęstszą przyczyną umieralności ludzi na świecie. W Polsce odpowiadają one za ponad 40% wszystkich zgonów. Przy tak ogromnym ryzyku odpowiednie oszacowanie zagrożenia chorobami naczyniowo-sercowymi jest niezmiernie ważne. W ostatnim czasie badacze z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ CM przyczynili się do dostosowania oceny ryzyka do uwarunkowań występujących w Europie Środkowo-Wschodniej.
więcej o Jak lepiej zapobiegać chorobom serca?
Pokojowa Nagroda Nobla 2020 dla Światowego Programu Żywnościowego

Pokojowa Nagroda Nobla 2020 dla Światowego Programu Żywnościowego

10.10.2020
Tegorocznym laureatem Pokojowej Nagrody Nobla została jedna z agencji Organizacji Narodów Zjednoczonych - Światowy Program Żywnościowy (ang. World Food Programme, WFP). Ten wybór komentują dla nas prof. dr hab. Artur Gruszczak z Katedry Bezpieczeństwa Narodowego oraz dr hab. Paulina Kramarz, prof. UJ z Instytutu Nauk o Środowisku.
więcej o Pokojowa Nagroda Nobla 2020 dla Światowego Programu Żywnościowego
Nobel 2020 z chemii za nożyczki genetyczne

Nobel 2020 z chemii za nożyczki genetyczne

07.10.2020
Tegoroczną Nagroda Nobla z dziedziny chemii przyznano Emmanuelle Charpentier i Jennifer A. Doudnie. Obie panie zostały uhonorowane za opracowanie metody edycji genomu. O komentarz w kwestii tegorocznej decyzji Królewskiej Szwedzkiej Akademii Nauk poprosiliśmy badaczy z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ oraz Małopolskiego Centrum Biotechnologii.
więcej o Nobel 2020 z chemii za nożyczki genetyczne
Nobel z fizyki 2020: Czarne dziury i tajemnicze centrum Drogi Mlecznej

Nobel z fizyki 2020: Czarne dziury i tajemnicze centrum Drogi Mlecznej

06.10.2020
Tegoroczną Nagroda Nobla z dziedziny fizyki przyznano Rogerowi Penrose'owi za potwierdzenie zgodności teorii względności z formowaniem się czarnych dziur oraz Reinhardowi Genzlowi i Andrei Ghez za odkrycie supermasywnego kompaktowego obiektu w centrum naszej galaktyki. O komentarz w kwestii decyzji Królewskiej Szwedzkiej Akademii Nauk poprosiliśmy dr Elżbietę Kuligowską z Obserwatorium Astronomicznego UJ, prof. Edwarda Malca kierującego Zakładem Teorii Względności i Astrofizyki oraz dr. hab. Sebastiana Szybkę z Zakładu Astrofizyki Relatywistycznej i Kosmologii.
więcej o Nobel z fizyki 2020: Czarne dziury i tajemnicze centrum Drogi Mlecznej