Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Nauki przyrodnicze

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Nauki przyrodnicze

Pierwsza globalna mapa obrazująca styk osadnictwa i obszarów naturalnych
bionauki

Pierwsza globalna mapa obrazująca styk osadnictwa i obszarów naturalnych

19.07.2023
Osadnictwo w pobliżu obszarów naturalnych zajmuje niecałe 5% powierzchni lądowej Ziemi, lecz mieszka tam ponad 41% populacji ludzi. To przestrzeń, gdzie interakcje człowieka i środowiska są szczególnie intensywne. Pierwszą globalną mapę sąsiedztwa osadnictwa i obszarów naturalnych (ang. Wildland-Urban Interface, WUI) opracował międzynarodowy zespół naukowców, a opublikowało ją właśnie prestiżowe czasopismo "Nature".
więcej o Pierwsza globalna mapa obrazująca styk osadnictwa i obszarów naturalnych
Potas i sód w diecie pszczół – klucz do zrozumienia ich relacji z przyrodą
bionauki przedstawiamy

Potas i sód w diecie pszczół – klucz do zrozumienia ich relacji z przyrodą

12.06.2023
Dzikie pszczoły stanowią niezmiernie istotną część naszego środowiska, choć wiedza na temat ich ekologii oraz ewolucji jest ograniczona. Dzisiaj wiele ich gatunków zagrożonych jest wyginięciem, dlatego też zrozumienie wzajemnych interakcji pomiędzy pszczołami a roślinami jest niezbędne do tego, aby skuteczniej je ochronić. O tym, co odegrało kluczową rolę w ich ewolucji i jak nasza wiedza na te temat może im pomóc, pisze dr Michał Filipiak z Wydziału Biologii UJ.
więcej o Potas i sód w diecie pszczół – klucz do zrozumienia ich relacji z przyrodą
Owady - jeść czy nie jeść, czyli walka o nasze talerze
bionauki przedstawiamy

Owady - jeść czy nie jeść, czyli walka o nasze talerze

13.03.2023
Jakiś czas temu opinię publiczną rozgrzała informacja na temat rychłego wprowadzenia na rynek produktów spożywczych na bazie owadów. Ma być to odpowiedź na konieczność zapewnienie pożywienia rosnącej populacji ludzkości. Wszelkie kwestie i wątpliwości związane z żywnością z owadów rozwiewa prof. Paulina Kramarz z Wydziału Biologii UJ.
więcej o Owady - jeść czy nie jeść, czyli walka o nasze talerze
Możliwy przełom w leczeniu osteoporozy
bionauki przedstawiamy nauki ścisłe

Możliwy przełom w leczeniu osteoporozy

08.02.2023
Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego opracowali materiał, który pomoże odbudowywać ubytki kostne i jednocześnie może służyć jako nośnik leków na osteoporozę. Wynalazek może zrewolucjonizować leczenie osteoporozy, pozwala bowiem dostarczać leki o silnych skutkach ubocznych wyłącznie w chore miejsca, i tym samym odejść od stosowanego do tej pory podawania ogólnoustrojowego.
więcej o Możliwy przełom w leczeniu osteoporozy
Zbawienna słodycz: patogen trzciny cukrowej otwiera nowe perspektywy w badaniach nad antybiotykami
bionauki przedstawiamy nauki medyczne

Zbawienna słodycz: patogen trzciny cukrowej otwiera nowe perspektywy w badaniach nad antybiotykami

23.01.2023
W czasopiśmie "Nature Catalysis" właśnie ukazała się publikacja zespołu badawczego prof. Jonathana Heddle’a z Małopolskiego Centrum Biotechnologii UJ, który dokonał przełomowego odkrycia odnośnie do działania albicydyny. Jest to antybiotyk, który obecnie pretenduje do miana najskuteczniejszej substancji zwalczającej antybiotykooporne bakterie.
więcej o Zbawienna słodycz: patogen trzciny cukrowej otwiera nowe perspektywy w badaniach nad antybiotykami