Widok zawartości stron
Widok zawartości stron
Widok zawartości stron
Wyniki sortowane według etykiety: bionauki
Lista artykułów
Gdzie diabeł nie może… tam spektrometr pośle
11.07.2017
Co łączy alkomat, odkrycie Mgławicy Oriona i rezonans magnetyczny? Wydawałoby się, że hasła te nie mają ze sobą wiele wspólnego. A jednak… Wszystkie one mają do czynienia ze spektroskopią, która mierzy oddziaływanie światła (nie tylko tego widzialnego) z materią, rozumianą jako zbiorowisko atomów i cząsteczek.
więcej o Gdzie diabeł nie może… tam spektrometr pośle
Kilka trudnych pytań o pszczoły
30.06.2017
25 uli, około czterystu tysięcy pszczół liczy Pasieka Uniwersytecka, której centrum zlokalizowane jest w Ogrodzie Botanicznym. Jej powstanie to także okazja, aby porozmawiać o dramatycznej sytuacji tych owadów. Na nasze pytania odpowiada dr Karolina Kuszewska z Instytutu Nauk o Środowisku UJ.
więcej o Kilka trudnych pytań o pszczoły
Czy mumie z Peru przemówią?
14.06.2017
Czy można odtworzyć losy ludzi, którzy nie zostawili po sobie żadnych zapisków? Łukasz Majchrzak, doktorant z Instytutu Archeologii UJ, postanowił to sprawdzić, badając - przy użyciu nowoczesnych metod z dziedziny archeologii, biologii oraz chemii analitycznej - andyjskie mumie kultury Chancay.
więcej o Czy mumie z Peru przemówią?
Frans de Waal na UJ: my ludzie, nie jesteśmy aż tak wyjątkowi
07.06.2017
4 czerwca 2017 roku miało miejsce święto popularyzacji nauki przez duże N. Z gościnnym wykładem na Uniwersytecie Jagiellońskim wystąpił najbardziej znany na świecie prymatolog i etolog – Frans de Waal.
więcej o Frans de Waal na UJ: my ludzie, nie jesteśmy aż tak wyjątkowi
Co dzieje się z pokarmem, który zjadamy?
05.06.2017
Czy zastanawialiście się kiedyś, co dalej dzieje się z jedzeniem, które trafia do naszych ust? Paweł Jedynak z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii śledzi podróż pożywienia przez nasze wnętrzności. Przy okazji rozprawia się z wieloma mitami, na przykład popularną ostatnio tzw. nieszczelnością jelit.
więcej o Co dzieje się z pokarmem, który zjadamy?
Test Coopera, czyli ATP potrzebne na już
02.06.2017
Start. Przed nami 12 minut intensywnego biegu. Test Coopera pokaże jak organizm radzi sobie z wysiłkiem fizycznym. Tak naprawdę pokaże, jak sprawne są nasze komórki, jak wydajnie mogą produkować energię.
więcej o Test Coopera, czyli ATP potrzebne na już
Nikt nie widział przestępcy. A wiemy, jak wygląda.
31.05.2017
Przestępstwo. Sprawca zbiegł. Nie ma świadków, a policja nie posiada rysopisu. Czy w takiej sytuacji da się odtworzyć jego wygląd? Pracują nad tym m.in. naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego, wykorzystując szczegółową analizę DNA śladów biologicznych pozostawionych na miejscu.
więcej o Nikt nie widział przestępcy. A wiemy, jak wygląda.
Druk 3D rewolucjonizuje medycynę. Przykładem model wątroby stworzony na UJ [video]
19.05.2017
Dzięki technologii opracowanej przez Jana Witowskiego, studenta Collegium Medicum UJ, już wkrótce skomplikowane operacje narządów wewnętrznych będę dużo łatwiejsze dla lekarzy.
więcej o Druk 3D rewolucjonizuje medycynę. Przykładem model wątroby stworzony na UJ [video]