Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Wyniki sortowane według etykiety: bionauki

Lista artykułów

Gdzie diabeł nie może… tam spektrometr pośle

Gdzie diabeł nie może… tam spektrometr pośle

11.07.2017
Co łączy alkomat, odkrycie Mgławicy Oriona i rezonans magnetyczny? Wydawałoby się, że hasła te nie mają ze sobą wiele wspólnego. A jednak… Wszystkie one mają do czynienia ze spektroskopią, która mierzy oddziaływanie światła (nie tylko tego widzialnego) z materią, rozumianą jako zbiorowisko atomów i cząsteczek.
więcej o Gdzie diabeł nie może… tam spektrometr pośle
Kilka trudnych pytań o pszczoły

Kilka trudnych pytań o pszczoły

30.06.2017
25 uli, około czterystu tysięcy pszczół liczy Pasieka Uniwersytecka, której centrum zlokalizowane jest w Ogrodzie Botanicznym. Jej powstanie to także okazja, aby porozmawiać o dramatycznej sytuacji tych owadów. Na nasze pytania odpowiada dr Karolina Kuszewska z Instytutu Nauk o Środowisku UJ.
więcej o Kilka trudnych pytań o pszczoły
Czy mumie z Peru przemówią?

Czy mumie z Peru przemówią?

14.06.2017
Czy można odtworzyć losy ludzi, którzy nie zostawili po sobie żadnych zapisków? Łukasz Majchrzak, doktorant z Instytutu Archeologii UJ, postanowił to sprawdzić, badając - przy użyciu nowoczesnych metod z dziedziny archeologii, biologii oraz chemii analitycznej - andyjskie mumie kultury Chancay.
więcej o Czy mumie z Peru przemówią?
Frans de Waal na UJ: my ludzie, nie jesteśmy aż tak wyjątkowi

Frans de Waal na UJ: my ludzie, nie jesteśmy aż tak wyjątkowi

07.06.2017
4 czerwca 2017 roku miało miejsce święto popularyzacji nauki przez duże N. Z gościnnym wykładem na Uniwersytecie Jagiellońskim wystąpił najbardziej znany na świecie prymatolog i etolog – Frans de Waal.
więcej o Frans de Waal na UJ: my ludzie, nie jesteśmy aż tak wyjątkowi
Co dzieje się z pokarmem, który zjadamy?

Co dzieje się z pokarmem, który zjadamy?

05.06.2017
Czy zastanawialiście się kiedyś, co dalej dzieje się z jedzeniem, które trafia do naszych ust? Paweł Jedynak z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii śledzi podróż pożywienia przez nasze wnętrzności. Przy okazji rozprawia się z wieloma mitami, na przykład popularną ostatnio tzw. nieszczelnością jelit.
więcej o Co dzieje się z pokarmem, który zjadamy?
Test Coopera, czyli ATP potrzebne na już

Test Coopera, czyli ATP potrzebne na już

02.06.2017
Start. Przed nami 12 minut intensywnego biegu. Test Coopera pokaże jak organizm radzi sobie z wysiłkiem fizycznym. Tak naprawdę pokaże, jak sprawne są nasze komórki, jak wydajnie mogą produkować energię.
więcej o Test Coopera, czyli ATP potrzebne na już
Nikt nie widział przestępcy. A wiemy, jak wygląda.

Nikt nie widział przestępcy. A wiemy, jak wygląda.

31.05.2017
Przestępstwo. Sprawca zbiegł. Nie ma świadków, a policja nie posiada rysopisu. Czy w takiej sytuacji da się odtworzyć jego wygląd? Pracują nad tym m.in. naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego, wykorzystując szczegółową analizę DNA śladów biologicznych pozostawionych na miejscu.
więcej o Nikt nie widział przestępcy. A wiemy, jak wygląda.
Druk 3D rewolucjonizuje medycynę. Przykładem model wątroby stworzony na UJ [video]

Druk 3D rewolucjonizuje medycynę. Przykładem model wątroby stworzony na UJ [video]

19.05.2017
Dzięki technologii opracowanej przez Jana Witowskiego, studenta Collegium Medicum UJ, już wkrótce skomplikowane operacje narządów wewnętrznych będę dużo łatwiejsze dla lekarzy.
więcej o Druk 3D rewolucjonizuje medycynę. Przykładem model wątroby stworzony na UJ [video]