Widok zawartości stron
Widok zawartości stron
Widok zawartości stron
Lista artykułów
Kilka trudnych pytań o pszczoły
30.06.2017
25 uli, około czterystu tysięcy pszczół liczy Pasieka Uniwersytecka, której centrum zlokalizowane jest w Ogrodzie Botanicznym. Jej powstanie to także okazja, aby porozmawiać o dramatycznej sytuacji tych owadów. Na nasze pytania odpowiada dr Karolina Kuszewska z Instytutu Nauk o Środowisku UJ.
więcej o Kilka trudnych pytań o pszczoły
Bezwzględność i propaganda. Jak budować swój wizerunek polityczny?
23.06.2017
Chęć budowania swojego wizerunku nie jest wśród polityków nowa. Dr Kamil Kopij z Instytutu Archeologii UJ sprawdził, jak swój wizerunek kreował jeden z wielkich polityków doby rzymskiej republiki, Gnejusz Pompejusz Wielki.
więcej o Bezwzględność i propaganda. Jak budować swój wizerunek polityczny?
„Nie mogę się powstrzymać…”
20.06.2017
Skóra swędzi z wielu powodów. Rzadko pojmujemy to jako anomalię, bardziej jako stan przejściowy. Okazuje się jednak, że drapanie się może być zaburzeniem. O wyjaśnienia poprosiliśmy badaczkę z Instytutu Psychologii UJ, dr Katarzynę Prochwicz.
więcej o „Nie mogę się powstrzymać…”
Czy mumie z Peru przemówią?
14.06.2017
Czy można odtworzyć losy ludzi, którzy nie zostawili po sobie żadnych zapisków? Łukasz Majchrzak, doktorant z Instytutu Archeologii UJ, postanowił to sprawdzić, badając - przy użyciu nowoczesnych metod z dziedziny archeologii, biologii oraz chemii analitycznej - andyjskie mumie kultury Chancay.
więcej o Czy mumie z Peru przemówią?
Frans de Waal na UJ: my ludzie, nie jesteśmy aż tak wyjątkowi
07.06.2017
4 czerwca 2017 roku miało miejsce święto popularyzacji nauki przez duże N. Z gościnnym wykładem na Uniwersytecie Jagiellońskim wystąpił najbardziej znany na świecie prymatolog i etolog – Frans de Waal.
więcej o Frans de Waal na UJ: my ludzie, nie jesteśmy aż tak wyjątkowi
Co dzieje się z pokarmem, który zjadamy?
05.06.2017
Czy zastanawialiście się kiedyś, co dalej dzieje się z jedzeniem, które trafia do naszych ust? Paweł Jedynak z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii śledzi podróż pożywienia przez nasze wnętrzności. Przy okazji rozprawia się z wieloma mitami, na przykład popularną ostatnio tzw. nieszczelnością jelit.
więcej o Co dzieje się z pokarmem, który zjadamy?
Test Coopera, czyli ATP potrzebne na już
02.06.2017
Start. Przed nami 12 minut intensywnego biegu. Test Coopera pokaże jak organizm radzi sobie z wysiłkiem fizycznym. Tak naprawdę pokaże, jak sprawne są nasze komórki, jak wydajnie mogą produkować energię.
więcej o Test Coopera, czyli ATP potrzebne na już
Nikt nie widział przestępcy. A wiemy, jak wygląda.
31.05.2017
Przestępstwo. Sprawca zbiegł. Nie ma świadków, a policja nie posiada rysopisu. Czy w takiej sytuacji da się odtworzyć jego wygląd? Pracują nad tym m.in. naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego, wykorzystując szczegółową analizę DNA śladów biologicznych pozostawionych na miejscu.
więcej o Nikt nie widział przestępcy. A wiemy, jak wygląda.