Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Nawigacja Nawigacja

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Lista artykułów

Ewolucja czy rewolucja? Sztuczna inteligencja puka do drzwi

30.05.2019
Jak nauczyć maszynę empatii? Jak wskazać robotowi, co jest dobre, a co złe? Jakie dylematy moralne stoją przed twórcami, którzy od kilkudziesięciu lat pracują nad technologią sztucznej inteligencji? O tym rozmawiamy z dr Błażejem Sajdukiem z Instytutu Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych UJ.
więcej o Ewolucja czy rewolucja? Sztuczna inteligencja puka do drzwi

Cafe Nauka: Pogromcy mitów laktacyjnych

30.05.2019
Jak karmienie piersią wpływa na przyszły wygląd twarzy dziecka? Czy cesarskie cięcie może utrudnić laktację? Czy długie karmienie dziecka przyczynia się do powstania próchnicy? Czy można karmić piersią mając gorączkę? Czy piwo bezalkoholowe może rozkręcić... laktację?
więcej o Cafe Nauka: Pogromcy mitów laktacyjnych

Dwujęzyczność – problem czy błogosławieństwo? [LangUsta cz. 2]

20.05.2019
Poznawanie świata wiąże się nie tylko z przyswajaniem nowej kultury i zachowań społecznych, ale i z możliwością (lub koniecznością) nauki języków obcych. O tym, jak dwujęzyczność, w dzisiejszych czasach niemal tak powszechna, jak posiadanie prawa jazdy, wpływa na nasze zachowanie, komunikację, a nawet zdrowie opowiada Joanna Durlik z Zakładu Psychologii Eksperymentalnej IPS UJ.
więcej o Dwujęzyczność – problem czy błogosławieństwo? [LangUsta cz. 2]

Rośliny (nie)przyjazne pszczołom

07.05.2019
Co jedzą pszczoły? W jaki sposób menu wpływa na rozwój i wzrost tych niezmiernie ważnych dla naszej egzystencji owadów? Dr Michał Filipiak, pracownik Instytutu Nauk o Środowisku UJ zajmujący się na co dzień dietą pszczół, opowiada, jak ważne jest prawidłowe zbilansowanie pszczelego pokarmu.
więcej o Rośliny (nie)przyjazne pszczołom

Sezon na kleszcza

26.04.2019
Plaga zainfekowanych kleszczy to alarmujące zjawisko, któremu z niepokojem przygląda się od kilku lat coraz więcej osób. Od początku lat 90-tych liczba zarażonych osobników wzrosła ponad 10 razy. Skąd ten nagły wysyp krwiożerczych insektów? Jakie niesie ze sobą konsekwencje i zagrożenia? Czego możemy spodziewać się w ciągu najbliższych lat? Aby lepiej zrozumieć obecny stan rzeczy, przyjrzeliśmy się bliżej jego genezie.
więcej o Sezon na kleszcza

Gala finałowa konkursu "Mądra Książka Roku 2018"

26.04.2019
Czwarta edycja konkursu „Mądra Książka Roku” znalazła swój finał w trakcie gali, która odbyła się w Auli Collegium Novum Uniwersytetu Jagiellońskiego, w czwartek, 25 kwietnia. Tym razem główną nagrodę otrzymała książka „Mikrobiom” autorstwa Eda Yonga. Z kolei w kategorii dla dzieci, nagrodę otrzymała ksiązka „Zwierzęta, które zniknęły. Atlas stworzeń wymarłych”, której autorami są Katarzyna Gładysz, Paweł Łaczek, Nikola Kucharska i Joanna Wajs.
więcej o Gala finałowa konkursu "Mądra Książka Roku 2018"

Lekooporność – globalny problem XXI wieku

19.04.2019
W świecie medycyny chlebem powszednim są choroby i wszelakie problemy ze zdrowiem, które mogą dotknąć każdego, bez względu na wiek czy miejsce zamieszkania. Obecnie, jednym z poważniejszych zagrożeń jest ryzyko zakażenia spowodowanego przez drobnoustroje chorobotwórcze oporne na powszechnie stosowane antybiotyki. O przyczynach i konsekwencjach narastającej lekooporności opowiada prof. Jadwiga Wójkowska-Mach z Zakładu Bakteriologii, Ekologii Drobnoustrojów i Parazytologii CM UJ.
więcej o Lekooporność – globalny problem XXI wieku

O tym, jak mózg krojąc słowa, przyswaja nowy język [LangUsta cz. I]

12.04.2019
Jak to jest z nauką języków obcych? Dlaczego niektórym przychodzi z łatwością sprawiającą, że po niedługim czasie mogą wygłaszać przemówienia w imię wolności słowa w Hyde Parku, a inni po latach mozolnego wkuwania, wspinając się na wyżyny swoich możliwości, są w stanie jedynie zaanonsować "My name is Jacek"? Z czego wynikają zdolności do uczenia się obcych języków? Czy da się je właściwie wypracować?
więcej o O tym, jak mózg krojąc słowa, przyswaja nowy język [LangUsta cz. I]